Conocimiento y percepción nutricional en diálisis: su influencia en la transgresión y adherencia; estudio inicial. (Registro nro. 16437)
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000 -CABECERA | |
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Campo de control de longitud fija | nab a22 7a 4500 |
003 - IDENTIFICADOR DEL NÚMERO DE CONTROL | |
Campo de control | PC16437 |
005 - FECHA Y HORA DE LA ÚLTIMA TRANSACCIÓN | |
Campo de control | 20210701131245.0 |
008 - CÓDIGOS DE INFORMACIÓN DE LONGITUD FIJA | |
Campo de control de longitud fija | 210618b xxu||||| |||| 00| 0 eng d |
040 ## - FUENTE DE LA CATALOGACIÓN | |
Centro transcriptor | H12O |
041 ## - CÓDIGO DE LENGUA | |
Código de lengua del texto/banda sonora o título independiente | spa |
100 ## - PUNTO DE ACCESO PRINCIPAL - NOMBRE DE PERSONA | |
9 (RLIN) | 2867 |
Nombre de persona | De las Heras Mayoral, María Teresa |
Término indicativo de función | Nefrología |
245 00 - MENCIÓN DE TÍTULO | |
Título | Conocimiento y percepción nutricional en diálisis: su influencia en la transgresión y adherencia; estudio inicial. |
Tipo de material | [artículo] |
260 ## - PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC. (IMPRINT) | |
Nombre del editor distribuidor etc. | Nutrición hospitalaria, |
Fecha de publicación distribución etc. | 2014 |
300 ## - DESCRIPCIÓN FÍSICA | |
Extensión | 31(3):1366-75. |
500 ## - NOTA GENERAL | |
Nota general | Formato Vancouver: De las Heras Mayoral MT, Martínez Rincón C. Conocimiento y percepción nutricional en diálisis: su influencia en la transgresión y adherencia; estudio inicial. Nutr Hosp. 2014 Sep 12;31(3):1366-75. |
501 ## - NOTA DE “CON” | |
Nota de "Con" | PMID: 25726235 |
504 ## - NOTA DE BIBLIOGRAFÍA; ETC. | |
Nota de bibliografía etc. | Contiene 29 referencias |
520 ## - NOTA DE SUMARIO; ETC. | |
Sumario etc. | Background: The dialysis patients have problems in maintaining proper conduct and adherence to the diet prescribed in liquid nephrology consultation. Indicate the interdialytic weight gain, serum potassium and phosphorus along with self-report instruments, markers that have been used as indicators of non-adherence to the diet. Most of the time is not counted in dialysis units with dietitians-nutritionists. Nephrologists and nurses lack the time and / or sufficient to establish and monitor adherence to an individualized diet knowledge. Objectives: The main objective is to determine adherence to dietary guidelines and hemodialysis fluids by DDFQ questionnaire and establish its relationship with the dietary habits of the patients, assessed by test dietary habits and cooking procedures. Secondary objectives are to measure adherence by DDFQ and relate the results to biochemical markers of intake and interdialytic weight gain (GID). Linking monitoring liquid diet and reported by the patient, biochemical markers of intake, interdialytic weight gain and the outcome of DDFQ. Determine membership based on sex, time on hemodialysis, have diabetes or have been transplanted once. And linking dietary habits reported by patients in the test of dietary habits and cooking procedures with patients' knowledge of the guidelines prescribed by nephrologists in consultation. Methodology: Cross-sectional pilot study. Sociodemographic variables: age and sex. Clinical variables: diabetic transplant patient ever, time on dialysis, dry weight and GID. Biochemical markers: serum potassium and phosphorus. Variables adherence to diet questionnaire measures DDFQ. Statistical analysis: SPSS 20 Descriptive, Spearman correlation test, Student t test, Mann-Whitney U test and contingency table. Results: 42 patients; 59.5% male, 40.5% female. Age 63.64 ± 16.17 years. Diabetics 11.9%. GID 1.96 ± 0.70 kg. Potassium 5.08 ± 0.86 meq / l phosphorus 4.71 ± 1.63 mg / dl. DDFQ Measured with 50% of patients not adhering to the diet in 2 days 14 days and 50% have no adherence to liquid in 1 day 14 days. There are correlations between adherence to diet and phosphorus (ρ= 0.304) and adherence to fluid and GID (ρ= 0.413). Conclusions: There is a lack of adherence to dietary guidelines in dialysis patients, in contrast to the accession referred by them. The review of dietary and fluid patterns is necessary in patients with CKD on dialysis. Hence the importance of training and support for nurses using simple tools to detect breaches and act with greater dietary education. |
710 ## - PUNTO DE ACCESO ADICIONAL - NOMBRE DE ENTIDAD | |
9 (RLIN) | 86 |
Nombre de entidad o nombre de jurisdicción como elemento inicial | Servicio de Nefrología |
856 ## - LOCALIZACIÓN Y ACCESO ELECTRÓNICOS | |
Identificador Uniforme del Recurso (URI) | http://pc-h12o-es.m-hdoct.a17.csinet.es/pdf/pc/1/pc16437.pdf |
Acceso | Solicitar artículo |
942 ## - ENTRADA PARA ELEMENTOS AGREGADOS (KOHA) | |
Fuente de clasificación o esquema de ordenación en estanterías | |
Koha [por defecto] tipo de item | Artículo |
Suprimido en OPAC | Público |
Suprimido | Estado de pérdida | Fuente de clasificación o esquema de ordenación en estanterías | Estropeado | No para préstamo | Localización permanente | Localización actual | Fecha de adquisición | Signatura completa | Fecha última consulta | Fecha del precio de reemplazo | Tipo de item de Koha |
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Hospital Universitario 12 de Octubre | Hospital Universitario 12 de Octubre | 2021-06-18 | PC16437 | 2021-06-18 | 2021-06-18 | Artículo |